ari-mashiach

 

ONTWERP: Ik wil gebouwen maken die raken en karakter hebben. Mijn ontwerpen hebben een helder concept en ze zijn eenvoudig van vorm en structuur. Ik zoek naar architectuur die ruimte MAAKT en ruimte LAAT. Dus ruimte laten voor interpretaties, improvisatie, veranderingen en flexibiliteit. Om tot deze architectuur te komen zijn voor mij de belangrijkste ingrediënten: gebruik van goede ruimtelijke verhoudingen, het reageren op de context, aandacht voor de toetreding van licht en toepassen van natuurlijke materialen.

 

TECHNIEK: Goede ontwerp-ideeën zijn onmisbaar voor een goed gebouw, maar er moet meer gebeuren om tot een een goede realisatie te komen. Het is het domein van de bouwtechniek die, wat mij betreft een centrale rol speelt bij elke bouwproces. Ik geloof dat het denken aan de juiste details, de geschikte materialen, de logische bouw-volgorde al vroeg in het ontwerpproces plaats moet vinden. Ik heb heel veel affiniteit met bouwtechniek en ik vind het erg leuk om het te bedenken en uit te werken. Dat zal ook te maken hebben met het feit dat ik zelf graag klus en daar ook handig in ben.

 

INSPIRATIE: Ooit bezocht ik de Therme Vals  in de Zwitserse Alpen van de architect Peter Zumthor. Ik was zeer onder de indruk van de ongelofelijk rijke ruimtelijke ervaringen, de mooie daglicht toetreding, het slimme inpassen van het gebouw in de omgeving en het mooie spel van binnen en buiten. Maar nog belangrijker zijn de details van dit bouwwerk, of eigenlijk juist het ontbreken daarvan. Lokale natuursteen banden, beton en messing; meer is er bijna niet. En als deze materialen ook zo geniaal met elkaar verbonden zijn, in feite zonder zichtbare verbindingen, resulteert het in een onvergetelijke ruimtelijke rust en is in mijn optiek een schoolvoorbeeld van: ‘minder is meer’. Dat lijkt wellicht heel simpel maar het is juist het tegenovergestelde. Om zo'n rust en rijkdom te kunnen verenigen in een gebouw is er behoorlijk wat vakmanschap en kennis van bouwtechniek nodig. Dat is wat mij zo inspireert en wat ik aan dit vak zo boeiend vind.

 

MANAGEMENT: van 2008 t/m 2013 had ik het geluk om deel te nemen aan een bijzonder boeiend project in Amsterdam namelijk het verbouwen van het oude Conservatorium aan de van Baerlestraat tot het luxe Conservatorium Hotel. Op verzoek van de klant/opdrachtgever nam ik deel aan het bouwmanagement team gedurende 5 jaar en heb het project van begin tot eind gevolgd. Ten opzichte van mijn ervaring tot dan toe met het begrip bouwmanagement, vanuit het perspectief van architect/ projectleider was dit een avontuur van een hele andere dimensie. Technische afstemming en coördinatie met partijen, planning en kostenbewaking, logistiek, kwaliteitscontrole op de werkvloer, aansturen van de door de directie/management zelf gekozen leveranciers en aannemers maakten van dit complexe project een hele rijke ervaring. Ik geloof dat ik het bouwproces als geheel nu veel beter begrijp en beheers dan alleen vanuit de optiek van de architect.

 

CV

 

1987 - 1992 TU Delft faculteit bouwkunde richting architectuur
1992 - 1994 ontwerper / bouwkundig medewerker bij Zwarts & Jansma Architecten
en bij RL&W Architecten.
1994 - 1996  ontwerper / bouwkundig medewerker bij Udi Kassif Architects, Israel
1996 - 2006 projectleider / projectarchitect Atelier Zeinstra van der Pol (DOK Architecten)
2006 - heden zelfstandig architect
2006 - 2008

gastdocent TU Delft bouwkunde afdeling architectonisch ontwerp en interieur

gastdocent Academie van Bouwkunst Rotterdam

2008 - 2013

bouwmanagement project Conservatorium Hotel Amsterdam